Belysning i køkkenet

For at få mest ud af dit køkken, kræver det, at du vælger den rette køkkenbelysning. Vi håber, at denne vejledning hjælper dig, så du får mest ud af dit køkken.

Tre typer køkkenlys

Belysning er nok ikke det første du tænker på, når du drømmer om nyt køkken. Alligevel er det en god idé, at give lyset en tanke helt fra start, fordi det har stor betydning for den samlede stemning i køkkenet.

Som tommelfingerregel skal du tage højde for tre forskellige typer lys:

- Det generelle lys
- Arbejdslys
- Stemningslys

Læs med og få viden om de tre typer af køkkenbelysning.

 

Det generelle lys

Det generelle køkkenlys sørger for, at alle kroge af køkkenet lyses op. Det er et praktisk lys, som typisk er placeret i loftet, og som giver en god grundbelysning.

Et godt loftslys gør, at du bedre kan se, hvad du har i skabe og skuffer, og så hjælper det også til, at du ikke overser snavs, når du gør rent. 

HTH har stilrene køkkener i hvid højglans

Har du store vinduer i dit køkken, får du meget lys forærende.

Køkken model Next

Indbygget LED-grebsprofil giver både et godt arbejdslys og et integreret greb.

Arbejdslys

Et godt arbejdslys er uundværligt, når du skal arbejde i køkkenet. Det skal være skarpt og have den rigtige tone, så alle detaljer træder frem.

Ofte er arbejdslyset placeret under dine overskabe som LED-spots eller lysskinner. Lysskinner kan integreres i overskabene, og derved både fungere som lyskilde og greb, eller de kan ligge som bånd i overskabets bund.

Pendellamper skaber også et godt arbejdslys, når de placeres direkte over bordpladen. Du kan med fordel sætte lysdæmpere på dine lamper og derved ændre arbejdslys til hyggelys.

Stemningslys

Et blødt stemningslys tilfører dit køkken hygge og personlighed og kan tilføres på flere måder. 

Har du et lille køkken, kan du med fordel bruge lysdæmpere til at forvandle arbejdslys til et behageligt stemningslys. Er der mere plads, kan stemningslyset være flere små lamper i et hjørne eller en elegant standerlampe.

Slip kreativiteten løs, når du skal vælge stemningslys til køkkenet. 

Tendens | HTH

  

Køkkenbelysning | HTH
Focus | HTH Nordic Spirit Natur Eg | HTH

Tænk belysningen ind fra begyndelsen

For at få den optimale køkkenbelysning skal lyskilderne tænkes ind i indretningen helt fra begyndelsen.

Book et gratis designmøde og få rådgivning om belysningen, når vi tegner dit nye køkken.

Book et gratis designmøde

  

LED-lys i køkkenet

LED-lys i køkkenet giver et behageligt lys og har en stor økomonisk fordel.

Vælger du LED-pærer i køkkenet vil dit strømforbrug være betydeligt mindre end hvis, du vælger de såkaldte æstetiske glødepære. Det kan hurtigt gøre en forskel på din el-regning, når din køkkenbelysning består af flere lamper.

En anden fordel ved LED-pærer er, at de er mere holdbare – og så findes de i flere forskellige farvevarianter, så du kan få netop det varme eller kølige lysskær, du helst vil have i dit køkken.

Køkkenbelysning | HTH

Ønsker du et industrielt look i dit køkken, kan du montere en afstandsring på dine LED-spots, der matcher stilen perfekt.

Vidste du:

... at LED-pærer bruger fem gange mindre strøm end eksempelvis halogener? 

Vidste du:

... at LED-pærer har en længere levetid. Ved gennemsnitlig brug er levetiden 15 år for LED, mens den for halogener blot er på omkring seks år.  

Et godt råd

Når du vælger køkkenlamper, skal du altid se lampen med lys i, inden du beslutter dig. På denne måde sikrer du dig, at lysfarven og farvegengivelsen er, som du ønsker.

Tendens | HTH

Lysets farvetemperatur

Når du skal vælge køkkenbelysning er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilken temperatur du ønsker. Det skyldes, at farvetemperaturen er den mest afgørende stemningsfaktor i køkkenet. Du bør derfor vælge farvetemperatur efter, hvad lyset skal bruges til. 

 

Temperatur til praktisk lys

Hvis lyset skal benyttes til praktisk arbejde, er det mest velegnet at bruge en neutral hvid farve på 3500-4000 kelvin. 

 

Temperatur til stemningslys

Skal lyset bruges til hyggelige stunder, er det mest passende at anvende en varm hvid farve på 2600-2900 kelvin. 

 

Tag kontrollen over lyset

Vælger du LED-spots med Multi White funktion, kan du skabe den helt rigtige stemning i køkkenet ved at skifte mellem toner og styrke. Skal det klare hvide arbejdslys erstattes med et varmt gult hyggelys, er det blot at bruge app'en på din mobil.

  

Model Next Hvid det grebløse køkken
Stilrent køkken til mindste detajle Harmony Dark | HTH

Find inspiration til køkkenlyset

Der er nærmest ingen begrænsninger, når det drejer sig om køkkenbelysning i dag. Vær kreativ og sæt dig grundigt ind i hvilken form for lys, der skal dække dine behov. Er du stadigvæk i tvivl om, hvordan din køkkenbelysning skal være? Besøg din lokale HTH-butik og find yderligere inspiration.

Find din HTH-butik