Belysning i køkkenet

Lyst minimalistisk køkken med rene linjer

Når du skal vælge din køkkenbelysning, skal du tage højde for de tre forskellige typer lys: Det generelle lys, arbejds- og stemningslys. Læs med og få viden om de tre typer af køkkenbelysning.

/ VALG AF KØKKEN-
BELYSNING

For at få mest ud af dit køkken, kræver det, at du vælger den rette køkkenbelysning. Der er tre typer lys, som bør oplyse køkkenet, så køkkenbelysningen bliver optimal: Det generelle lys samt arbejds- og stemningslys.

Vi håber, at denne vejledning hjælper dig, så du får mest ud af dit køkken.

/ 3 TYPER AF KØKKENLYS

For at få mest ud af dit køkken, skal du kende til de tre forskellige typer af køkkenlys.

/ DET GENERELLE LYS

Det generelle køkkenlys sørger for, at alle kroge af køkkenet kan lyses op. Det er et praktisk lys, som typisk er placeret i loftet.

Et godt loftslys gør, at du bedre kan se, hvad du har i skabe og skuffer, og så hjælper det også til, at du ikke overser snavs, når du gør rent. 

/ ARBEJDSLYS

Et godt arbejdslys er uundværligt i køkkenet. Det skal være tilpas skarp, når du snitter grøntsager og klargør kød.

Arbejdslyset skal give den rette farvetemperatur og –gengivelse, så funktionaliteten er i højsædet. Arbejdslys er ofte placeret under overskabe eller som pendellamper over bordpladen, hvor de kan lyse arbejdsområder godt op. 

/ STEMNINGSLYS

Et blødt stemningslys tilfører køkkenet karakter og er ideelt til hyggestunder. Med en lysdæmper kan du forvandle arbejdslys til et behageligt stemningslys.

Slip kreativiteten løs, når du skal vælge stemningslys til køkkenet. 

Rene linjer i tidløst og enkelt køkkendesign

/ VÆRD AT VIDE OM LED-BELYSNING

LED-lys i køkkenet giver et kreativt og behageligt lys. En stor fordel ved LED-lys er også, at der er mange penge at spare ved denne køkkenbelysning.

Vidste du, at LED-pærer bruger fem gange mindre strøm end eksempelvis halogener? Derudover har de også en længere levetid. Ved gennemsnitlig brug er levetiden 15 år for LED, mens den for halogener blot er på omkring seks år.       

/ LED-TYPER

LED-belysning findes i to forskellige typer. Der er spots, som er retningsbestemte, og der er ikke-retningsbestemte LED. 

Når du skal indrette køkkenet, vil du formentlig opleve, at du vil benytte begge former for belysning.

De ikke-retningsbestemte LED vil højst sandsynligt blive placeret steder, hvor de ikke er synlige, mens spots er nemme at se. Spots er ofte anvendt i loftet eller i skabe, hvilket både har en flot effekt og en yderst praktisk virkning. 

/ HUSK AT TESTE KØKKENLAMPER

Et godt råd når du vælger køkkenlamper er altid at se lampen med lys i, inden du beslutter dig. På denne måde sikrer du dig, at lysfarven og farvegengivelsen er, som du ønsker.  

/ LYSETS FARVETEMPERATUR HAR STOR BETYDNING

Når du skal vælge køkkenbelysning er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilken temperatur du ønsker. Det skyldes, at farvetemperaturen er den mest afgørende stemningsfaktor i køkkenet. Du bør derfor vælge farvetemperatur efter, hvad lyset skal bruges til. 

/ TEMPERATUR TIL PRAKTISK LYS

Hvis lyset skal benyttes til praktisk arbejde, er det mest velegnet at bruge en neutral hvid farve på 3500-4000 kelvin. 

/ TEMPERATUR TIL STEMNINGS-
LYS

Skal lyset bruges til hyggelige stunder, er det mest passende at anvende en varm hvid farve på 2600-2900 kelvin. 

/ FÅ INSPIRATION

Der er nærmest ingen begrænsninger, når det drejer sig om køkkenbelysning i dag. Vær kreativ og sæt dig grundigt ind i hvilken form for lys, der skal dække dine behov.

Er du stadigvæk i tvivl om, hvordan din køkkenbelysning skal være? Tag et kig i køkkengalleriet eller besøg din lokale HTH-butik og find yderligere inspiration.