Køkkendesign og hvidevarer

Hvad du bør overveje

Hvidevarer er en vigtig del af køkkendrømmen.

Køkkenets stil og design skal spille sammen med de nye hvidevarer, som netop er den berømte prik over "i-et"

Fritstående eller integrerede

Der findes to typer hvidevarer; de fritstående og de integrerede. Det karakteristiske for fritstående hvidevarer er, at de optræder, som man ser dem, Det vil sige, at fronten, toppen og siderne er umiddelbart synlige, når de står i køkkenet.

Det gør sig gældende hvad enten de står for sig selv eller mellem køkkenets skabe. I modsætning til de fritstående er integrerede hvidevarer gemt væk bag en køkkenfront (typisk for opvaskemaskine og køleskab) eller integreret i et skab som eksempelvis ovne. Det er selvsagt smag og behag, hvad man foretrækker. 

Køkkenets look og indretning

Mange moderne køkkener er indrettet med integrerede hvidevarer. Det gør køkkendesignet stilrent og gennemført, da der ikke er synlig forskel på eksempelvis opvaskemaskinen og et almindeligt køkkenskab.

Når hvidevarerne er integreret i helhedsløsningen, er sidegevinsten, at der er frihed til at placere hvidevarerne, hvor det er mest praktisk, uden at det påvirker køkkenets samlede designudtryk. 

Genbrug eller nye varer

Udgiften til hvidevarer i køkkenet udgør en markant stor del af den samlede køkkenpris. Har man nyere hvidevarer i forvejen, er det naturligt at overveje, om man skal genbruge nogle af disse, for måske at bruge flere penge på selve køkkenelementerne.

Mange vil nok være enige i, at et nyt køkken er flottest med integrerede hvidevarer. Det er værd at tage med, at nye hvidevarer oftest er mere energi- og miljøvenlige, hvilket ikke er uvæsentligt på det daglige budget. Endelig sker der konstant nyudvikling inden for teknologi og design, så der er mærkbar forskel på dagens hvidevarermodeller, der er kun få år ældre.


Dygtige køkkendesignere har et godt overblik over alle de muligheder, som forskellige hvidevareproducenter tilbyder, og de forstår at udnytte de integrerede hvidevarer til give køkkenet karaktér og klasse.

Der er i sig selv gode argumenter for at købe sine hvidevarer samme sted, som man køber køkken. Et andet ikke uvæsentligt argument er, at det er køkkenkonsulenten, der påtager sig ansvaret for, at hvidevarer og køkken kan integreres. Den sikkerhed giver man afkald på, når hvidevarerne købes andetsteds.  

Tidløst køkken med minimalistisk udtryk